Globalni sistemi opazovanja podnebja

Globalni sistemi opazovanja okolja/podnebja

Podnebne spremembe že danes občutno vplivajo na človeške in naravne sisteme: “Ozračje in oceani so se ogreli, količine snega in ledu so se zmanjšale, gladina morja pa se je zvišala” (IPCC), kar povzroča motnje v naravnih in družbenih sistemih in posledično tudi vse večje gospodarske izzive.

Opazovanja podnebnih sistemov so ključna za spremljanje, razumevanje in napovedovanje sprememb podnebja. Dolgoročna, dobro umerjena globalna opazovanja bistvenih podnebnih spremenljivk (ECV), kot so temperatura zraka, padavine in temperatura morske površine, so ključnega pomena za opredelitev spreminjajočega se stanja podnebja na Zemlji. Opazovalni sistemi po vsem svetu redno zbirajo večino zahtevanih podatkov, ki zajemajo 49 ECV.

null

Globalni sistem za opazovanje podnebja (GCOS)

Globalni sistem za opazovanje podnebja (Global Climate Observing System – GCOS) je bil ustanovljen leta 1992 z namenom zagotavljanja celovitih informacij o podnebnem sistemu.

https://gcos.wmo.int/

Preberi več »

null

NASA

Nasino poslanstvo v sklopu programa “Globalne podnebne spremembe: vitalni znaki planeta” je javnosti zagotoviti natančne in pravočasne novice in informacije o Zemljinem spreminjanju podnebja

https://climate.nasa.gov/

Preberi več »

null

Copernicus

“Kopernik: Evropske oči na Zemljo” (Copernicus) je program Evropske unije za opazovanje Zemlje.

Služba programa Kopernik za podnebne spremembe (C3S) zagotavlja informacije o preteklem, sedanjem in prihodnjem podnebju v Evropi in drugod po svetu.

https://www.copernicus.eu/en

Preberi več »

null

NOOA

NOAA-in programe za Podnebje (NOAA Climate) zagotavlja pravočasne in verodostojne informacije o podnebju in njegovih spremembah.

https://www.climate.gov/

Preberi več »

Translate »